zaterdag 15 augustus 2015

#Wijbloggenglutenvrij: wat zit er in jouw vriezer?

Deze maand doe ik weer mee aan het bloggersinitiatief om op de 15de van elke maand allemaal over het zelfde (glutenvrije) onderwerp te bloggen. Deze keer gaat het om de inhoud van mijn vriezer: wat bewaar ik daar allemaal in?

Allereerst mijn vriezer. Ik heb een "losse" vriezer, want een enkel vakje in mijn koelkast leek me niks. De vriezer staat in de berging. Toen ik drie jaar geleden op mezelf ging wonen, nam ik de zeer oude vriezer van mijn oma in gebruik (mijn oma is al tien jaar dood en zij had de vriezer al jaren, maar het beestje deed het nog prima). Helaas is hij toch gesneuveld en toen moest er een nieuwe komen. Ik kon geen nieuwe vriezer met slechts drie of vier laden vinden, dus nu heb ik voor mij alleen een nogal grote: een klep, een invrieslaatje en vier lades. Hij ligt niet helemaal vol, maar sinds twee dagen is hij een stuk meer gevuld dan gemiddeld het geval is. Wat zit er dan allemaal in?

In het vak bovenin vind je twee flesjes water, die dienen als koelelementen. Daarnaast liggen er bananenbladeren, die je kunt gebruiken als je een stoompakketje wilt maken. Je kunt ze prima in de vriezer bewaren! Ook liggen in het vak wat plakken kipfilet voor op brood. Ik ga eens in de zoveel tijd naar een goede biologische slager en haal dan altijd wat extra vlees, dat ik in de diepvries bewaar.
In de invrieslade vind je een paar ijslolly's, twee "echte" koelelementen, een coolpack dat je bij blessures gebruikt (en tot nu toe gelukkig voor niks anders gebruikt is dan het koelen van mijn eten als ik op pad ga), een doosje diepvriesfruit, een bakje met ingevroren stukjes laos en eentje met ingevroren dille. Mijn dilleplantje in de tuin is onlangs gesneuveld en je kunt kruiden prima invriezen, dus dit is wel fijn.
De bovenste lade ligt vol met blokjes courgette. Ik heb eergisteren twee courgettes geoogst uit mijn tuin en het waren flinke joekels. Eerder deze week oogstte ik ook al courgettes en die heb ik bijvoorbeeld gegrild en voor de lasagne gebruikt. Donderdag heb ik er één in blokjes gesneden en in diepvrieszakjes ingevroren. Komende winter kan ik lekker blokjes courgette door mijn pastasauzen gooien! In de zelfde lade ligt ook nog een half pakje ingevroren vegetarisch gehakt.
De tweede lade gebruik ik om maaltijden in te bewaren. Soms maak ik een extra portie als ik kook en ik vind het fijn om altijd een of twee dingen in de vriezer te hebben staan, voor het geval ik na een lange dag erg vermoeid thuis kom en geen puf heb om te koken. Op dit moment ligt er een portie currysaus en een portie chili con carne. Daarnaast staat de lade sinds twee dagen vol met bakjes soep: ik heb een grote pan courgettesoep gemaakt van een van mijn eigen courgettes. Ook oogstte ik donderdag een stuk of vijftig tomaten, dus er staan nu ook zes porties tomatensoep in de vriezer. Daarnaast ligt er nog wat gnocchi in.
De volgende lade is mijn broodlade. Dat begrip kun je ruim opvatten, want er liggen ook wraps en een pizza in. De wraps koop ik altijd in maart in de VS: 60 stuks voor 2 euro, van maismeel gemaakt en super lekker. Daar kunnen de dure wraps die je in Nederland kunt kopen niet tegenop! En ze blijven een jaar lang lekker in de diepvries. Er ligt altijd een zelfgebakken Benvital brood in de vriezer, in plakken gesneden met stukjes bakpapier per twee sneetjes, zodat ik het brood gemakkelijk per portie uit de doos waar het in zit kan krijgen. Ook ligt er een zak met YAM bruine broodjes. Ik heb ze gratis meegekregen bij de Jumbo, omdat ze tot op de dag dat ik daar was houdbaar waren. Dat gelukt had ik in een week tijd twee keer, maar helaas blijk ik ze niet lekker te vinden. Ik ga vanmiddag lunchen met courgettesoep en een broodje, misschien is het wel lekker als ik ze in de soep sop. En anders gooi of geef ik ze toch maar weg.
In de onderste lade ligt een zak tortellini. Ook ligt er sinds gisteren een zak Kaiserbroodjes van Schär in. Die zou je misschien in de broodlade verwachten, maar die is al erg vol en in de onderste lade was plek zat!

Zo, nu weten jullie wat er zoal in mijn vriezer zit :-). Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen!

Groetjes Marjolein

Dit zijn de andere glutenvrije bloggers die vandaag over de inhoud van hun vrieskist schrijven: 
Schrijfsels van mij
Glutenvrije Mama
Stories of a Coeliac
Miss Glutenvrij
Laurien Is
Mijn Serendipity
Glutenvrij hoort erbij
Emily Glutenvrije Kleuter
De Glutenvrije Man

Ik ben Glutenvrij
Home of Comfort
Pink Pequena
More than Soup
Altijd Glutenvrij
Creatief Glutenvrij

2 opmerkingen:

 1. Hoi Marjolein, bij welke winkel koop je die wraps in Amerika? Ik ga uit van de maand die kant op en dan kan ik eens kijken of ik ze kan vinden. Heb je nog meer tips waar ik zeker aan zou moeten denken? Ik ben vorig jaar ook geweest, maar toen was ik net een maand glutenvrij en vond ik het vooral allemaal nog heel spannend, dus heb ik minder goed gekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gerry. Ik kocht ze bij de Walmart, waar ze bij de 'gewone' spullen lagen. Maar.... het was wel een Walmart in het zuiden van de VS, wat relevant is hierin, omdat ze in het zuiden meer Mexicaans eten. Ik weet niet of je het hoger ook vindt. Bij de Whole Foods in de zelfde stad, hadden ze ze niet.
   Overigens kan ik je aanraden naar Whole Foods te gaan en daar Canyon Bakehouse brood te halen. Super lekker zonder toasten!
   Verder hoef je nauwelijks iets mee te nemen qua eten naar de VS. Voor de eerste dagen zorg ik altijd dat ik wat mueslirepen bij me heb, maar verder kun je alles gewoon kopen. Ik neem wel altijd veel mee terug ;).

   Verwijderen