dinsdag 15 april 2014

Wij bloggen glutenvrij: Pasen!

Een groep glutenvrije bloggers post elke maand op de 15e een blog over een bepaald thema. Ik ben gevraagd me aan te sluiten en dat doe ik graag. Deze keer staat het onderwerp Pasen centraal. Onderaan mijn bericht kun je lezen welke bloggers nog meer over Pasen geschreven hebben.
Ik ben niet altijd thuis met Pasen, omdat toernooien niet altijd rekening houden met zulke feestdagen. Dit jaar ben ik echter gewoon in Nederland.

Pasen is een feest dat ik associeer met vooral heel veel gezelligheid met ons gezin en een uitgebreid ontbijt en diner. Al zo lang ik me kan herinneren, bakt mijn vader brood met kerst en Pasen. De avond van tevoren is het aanrecht van hem en staat hij met de hand het brood te kneden. Vervolgens staat het te rijzen op de verwarming in de keuken en als het eenmaal in de oven staat, begint het hele huis lekker te ruiken. Het witte brood van mijn vader doet een beetje aan cake denken en ik at het altijd met boter en pure hagelslag, dat was gewoon een zeer geslaagde combinatie. Onder de familie is ook rosbief favoriet als beleg. Verder zijn er bij het ontbijt gekookte eieren en een kerst- of paasstol. Vorig jaar was mijn eerste glutenvrije Pasen. Ik kan nu natuurlijk niet meer mee eten van het door mijn vader gebakken brood en ik besloot daarom eens wat te experimenteren met het maken van een Paasbroodje. De dag voor Pasen bakte ik deze paashaas en hij smaakte goed! De volgende dag had ik echter geen zin om nog een keer een haasje te bakken, haha.
Voor speciale gelegenheden, zoals een lekker ontbijt of een brunch op een feestelijke dag, bewaar ik lekkere broodjes. Ik vind de kaiserbroodjes van DS erg lekker, maar de voedingswaarde is wat minder en vanwege de E464 kan ik er niet veel van eten. Maar met Pasen kan de voedingswaarde me gestolen worden en geniet ik van een heerlijk broodje! Als ik kom eten, is mijn moeder altijd zo lief om iets lekkers voor me te willen maken. Meestal krijg ik zelfgemaakte eiersalade voor op brood en voor 's avonds op toastjes. Ik heb mijn moeder verteld dat dat komende zondag niet nodig is, als mijn broers, zus, hun aanhang en ik komen brunchen. Ik ga immers al voor een gekookt ei, omdat ik dat er bij vind horen met Pasen. Ik doe mijn ei wel op het DS broodje, lekker gemakkelijk! Maar met een broodje ei ben ik er natuurlijk nog niet, als het om uitgebreid brunchen gaat. Afgelopen kerst heb ik een kerststol gebakken, met dit als resultaat: 
Ik had de helft van de stol ingevroren en het toeval wil dat ik nog twee sneden over heb. En een kerststol kun je prima een paasstol noemen, toch? Daarmee maak ik mijn paasbrunch nu heel gemakkelijk compleet. 

's Avonds blijven we met z'n allen eten bij mijn ouders. Dat vind ik altijd wel een spannend moment. Mijn moeder stelde voor om buiten te gaan gourmetten. Vroeger aten we vaak met gourmet met kerst, maar de liefde voor gourmet vervloog een beetje en aangezien het huis er zo van gaat stinken, was mijn moeder er ook niet blij mee. Maar nu het mooi weer is, kunnen we misschien lekker buiten gaan zitten. Ik heb verteld dat ik alleen mee wil doen als al het vlees glutenvrij is. Het is nog niet zeker of het gourmetten doorgaat of dat het toch iets anders wordt. Maar ik moet er niet aan denken dat in andere pannetjes, die lekker staan te spetteren naast het mijne, gluten ligt. Dan ga ik toch liever thuis eten. Maar natuurlijk ga ik liever voor de gezelligheid en hoop ik zonder al te veel stress mee te kunnen eten. Want na een hele middag gezelschapspelletjes spelen, moet ik 's avonds misschien wel een revanche nemen op iemand! 

Groetjes Marjolein

De volgende blogs doen deze maand mee aan "Wij bloggen glutenvrij":

3 opmerkingen:

 1. Late reactie, maar wel eerder gelezen ;-)
  Wat een leuk haasje had je gebakken! Is dat van gewoon brooddeeg?
  En inderdaad een leuk verhaal over jouw pasen. Is het inderdaad zo goed en makkelijk gegaan als je hoopte?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mirjam, ik heb het haasje gemaakt met brooddeeg (mix B van Schär) met bakpoeder in plaats van gist.
   De lunch is heerlijk ontspannen verlopen. Mijn moeder had toch eiersalade gemaakt en dat smaakte heerlijk op mijn broodje! En mijn broer voorzag ons van verse geperste jus d'orange, heerlijk. Het diner was niet ontspannen, helaas, althans wat betreft de voorbereidingen. Mijn moeder had dus soep gemaakt en toen die op het vuur stond, zag ik dat de soeplepel op het aanrecht lag, in de kruimels van de appeltaart. Gelukkig zag ik het en werd hij afgewassen voor hij terug de soep in ging. Ik heb zelf de aardbeien voor het toetje schoongemaakt, dus dat zal wel goed. Er was heerlijke verse appelmoes, ook smullen geblazen! Verder heb ik mijn eigen eten gekookt. Mijn röstirondjes gingen de oven in (bovenste bakplaat natuurlijk) en ik durfde het niet aan om qua groenten mee te doen met de rest, vanwege het feit dat de groente gesneden werd op het aanrecht en ik overal kruimels zag. In plaats daarvan kiepte ik voor mezelf een zak voorgesneden wokgroente in een koekenpan. Mijn eigen worstjes gingen in een ander pannetje en zo wist ik gelukkig zeker dat ik 'veilig' kon eten. Maar het feit dat ik geen minuut kon ontspannen in de keuken, vond ik toch wel een grote tegenvaller. Hopelijk ervaar ik de volgende keer minder stress.
   Hoe was jouw Pasen?

   Verwijderen