donderdag 15 oktober 2015

#wijbloggenglutenvrij: Hoe ziet mijn ontbijt er uit?

Elke maand op de 15de blogt een groep glutenvrije bloggers over het zelfde onderwerp onder de hashtag #wijbloggenglutenvrij. Deze maand laten we weten hoe ons ontbijt er uit ziet.

Toen ik net glutenvrij was, ontdekte ik havermout. Ik heb anderhalf jaar lang bijna elke ochtend het zelfde ontbijt gegeten en elke dag met evenveel smaak: havermoutpap, gemaakt met water, en daar doorheen een heleboel kaneel. Ik sneed een appel in kleine blokjes en verwarmde die mee, zodat hij zacht werd. Op het einde gooide ik er een handje gojibessen doorheen. Heerlijk: net een appelgebakje als ontbijt en super gezond! Soms deed ik er ook nog een lepel chiazaadjes doorheen, om het extra voedzaam te maken.
Na mijn havermout-periode, ontdekte ik andere dingen. Soms ontbijt ik nu met een bakje sojayoghurt met fruit en gepofte granen of met crackers. En heel soms, als ik uitgeslapen heb, ontbijt ik met een broodje uit de oven. Maar ik ben 's ochtends vroeg geen broodeter.

Mijn favoriete ontbijt van de afgelopen anderhalf jaar bestaat uit boekweitgrutten met frambozen. Ik koop ze van het merk Peak's Free From. Ik bereid de grutten met water, een beetje meer dan de verhouding die op het pak staat. Ik doe er een snuf zout bij en kook ze tot ze gaar zijn. Dat duurt iets langer dan het maken van rijstpap, maar ondertussen maak ik alvast mijn lunch klaar of trek ik mijn schoenen aan of zo.

Als de boekweitgrutten klaar zijn, doe ik er frambozen doorheen, die ik nog even mee verwarm. In de zomer verse frambozen (bij voorkeur uit eigen tuin!), in de winter uit de diepvries. Zoetekauwen raad ik aan om er ook wat zoetstof of suiker bij te doen. En dan is het klaar!


Dit ontbijt geeft veel energie, maar het wordt geleidelijk afgegeven. Dat betekent dat ik de hele ochtend vooruit kan op een bordje. Super handig als je zoals ik veel sport, maar ook voor mensen die willen afvallen, want je krijgt niet snel na het ontbijt weer trek. Ik vind dit ontbijt niet alleen super lekker, maar het is ook nog eens erg gezond. Wat wil je nog meer?!

Ik ben erg benieuwd waar jullie mee ontbijten en zou het leuk vinden dat in de reacties op mijn blog te lezen. Wie weet ontdek ik zo een leuke variatie op de boekweitgrutten!

Op de volgende blogs kun je vandaag meer verhalen over glutenvrije ontbijtjes lezen:

1 opmerking:

  1. Boekweitgrutten heb ik nog nooit uitgeprobeerd. Ga ik binnenkort doen!

    BeantwoordenVerwijderen