maandag 15 mei 2017

#wijbloggenglutenvrij: glutenvrij in je woonplaats

Deze maand doe ik weer mee met het initiatief van glutenvrije bloggers, waarbij we op de 15de van de maand allemaal over het zelfde thema schrijven. Deze keer is dat: glutenvrij in je eigen woonplaats. In mijn geval is dat Beuningen, Gelderland, Nederland.
Ik ben nog niet vaak uit eten geweest in mijn eigen woonplaats. Vaak wijk ik toch uit naar Nijmegen en ik zou jullie veel tips over die stad kunnen geven. Die heb ik echter ook al bijna allemaal gedeeld met Stories of a Coeliac en kunnen jullie daar lezen.

Beuningen is een dorp, maar er zijn best wel wat restaurants te vinden. Ik heb bij drie restaurants gegeten. Over twee restaurants ben ik enthousiast, namelijk:

Den Tol Pannenkoeken
Ze hebben een kaart vol met heerlijke pannenkoeken en vooral bijzondere specials. Ik vind het zonde om in een restaurant te kiezen voor een pannenkoek die je thuis ook gemakkelijk kunt maken, dus voor mij geen jam of ham. Ik ben meerdere keren bij Den Tol geweest, zowel om in het restaurant te eten als voor afhaalpannenkoek. Mijn favoriet? De pannenkoek met Hongaarse Goulash!
Glutenvrij meel en sojamelk zijn altijd op voorraad. Je kunt aangeven aan welke eisen het beslag voor jou moet voldoen. Daarnaast kun je op de allergenenkaart kijken welke pannenkoeken je kunt eten met dat beslag. Helaas vallen veel specials af, maar er blijft nog ruim voldoende keuze over.
Als je het restaurant mailt, kunnen ze je op voorhand alvast de allergenenkaart sturen, maar ze hebben hem ook gewoon in het restaurant liggen.

024 Eten en drinken
Hier heb ik laatst voor het eerst gegeten. De kaart is simpel en betaalbaar. Glutenvrij brood is standaard aanwezig en in de (open) keuken wordt goed meegedacht. Ik koos de maaltijdsalade met zalm. De kok kwam uit de keuken naar me toe met de fles dressing, zodat hij zeker wist dat het glutenvrij zou zijn. En dat was het. Ik kreeg twee boterhammen bij de salade. De friet was ook glutenvrij, dus ik deelde met een tafelgenoot een portie friet met mayonaise (ook die fles kreeg ik te zien op initiatief van de keuken). Een aanrader voor een betaalbare maaltijd, maar door de aanwezigheid van glutenvrij brood ook voor een lekkere lunch!

De Provence is een restaurant dat op mijn lijst staat met plekken waar ik niet nogmaals naartoe ga. Ik had bij de reservering gemeld dat ik glutenvrij en melkvrij moest en dat zou geen probleem zijn. Helaas was er geen glutenvrij brood, terwijl tegenover het restaurant een winkel met glutenvrij brood zit. Oké, kan gebeuren. Het voorgerecht van zalm carpaccio was oké, de dressing was vervangen door extra walnoten, een goede oplossing. Bij het hoofdgerecht kreeg ik te maken met de kunst van het weglaten. Een stukje vlees met drie happen groente, dat was het. De rest genoot van flinke porties friet, bij mij bleef mijn bord leeg. Op de vraag of alles naar wens was, gaf ik aan dat ik mijn maaltijd nogal karig vond en vroeg ik of ik niet wat extra groente of zo kon krijgen. Ik kreeg een bakje salade. Erg jammer dat de kok de frietjes voor mij niet in een koekenpan had gebakken, aangezien de frituur niet glutenvrij was. Of zelf op het idee was gekomen om mijn portie groente vier keer zo groot te maken. En dat na reservering! Ik ga hier dus niet meer naartoe, al ben ik niet ziek geworden. Dat viel dan wel weer mee.

Een glutenvrije dorpsgenoot vertelde me dat je bij tapasrestaurant Dinges goed terecht kunt voor een glutenvrije maaltijd. Maar ja, met het volledig glutenvrije tapasrestaurant De Ontmoeting dat op vijftien minuten rijden zit (in Nijmegen), zal ik niet snel naar Dinges gaan. Maar het is mooi om te weten dat de optie bestaat!

Edit: ik was helemaal vergeten te vermelden dat je bij cafetaria De Westhoek glutenvrije snacks kunt krijgen bij je friet! Ik ben er al lang niet geweest, maar drie dagen per week stond de aparte frietpan standaard aan van 16 tot 19 uur en op andere dagen moet je een half uurtje van tevoren bellen, zodat het vet opgewarmd kan worden.

Heb jij toevallig al eens gegeten bij een restaurant in mijn woonplaats?

Groetjes Marjolein


De andere bloggers die deze maand meedoen zijn:

deglutenvrijeman.nl
doemijglutenvrij.nl 
glutenfreeamsterdam.com 
glutenvrijemama.nl
glutenvrijhoorterbij.nl

glutenvrijmaaktmijblij.wordpress.com
glutenvrijnaarschool.wordpress.com
hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
ikbenglutenvrij.nl 
Leylafashion.nl 
maakhetglutenvrij.nl
Piecesofevelien.blogspot.com
smaakvolglutenvrij.nl
Sophieglutenvrij.nl

glutenvrijenwij.wordpress.com

1 opmerking: