Deze maand doe ik weer mee aan het initiatief "Wij bloggen glutenvrij", waarbij meerdere bloggers die schrijven over glutenvrij eten over het zelfde onderwerp schrijven. Deze maand is het onderwerp "Welk advies zou je meegeven aan iemand die net glutenvrij moet gaan eten?".
Ik heb mijn advies onderverdeeld in meerdere categorieën. Hier komen ze:
Breng je omgeving op de hoogte
Vertel je familie, vrienden en directe collega's dat je voortaan glutenvrij moet eten en wat dat inhoudt. Geef duidelijke informatie, ook over de gevolgen als je per ongeluk toch gluten binnenkrijgt. Zo voorkom je dat ze dingen denken als "ach, een paar kruimels kan geen kwaad" wanneer je bij ze komt eten. Als je vertelt welke dingen je niet mag eten, geef dan ook voorbeelden van wat nog wel mag. Zo is het gemakkelijker voor vrienden en familie om iets voor je in huis te halen.
Het wordt gemakkelijker
Je hebt te horen gekregen dat je geen gluten meer mag eten. En dat niet alleen: gluten blijkt in heel veel etenswaren verstopt te zitten. Daarbij komt ook nog eens dat je moet letten op kruisbesmetting, dus is dat boterkuipje wel van mij alleen en is die komkommer niet op de broodplank gesneden? In het begin komt er heel veel op je af en lijkt een glutenvrij dieet ontzettend moeilijk. Maar geloof mij: het wordt gemakkelijker. Etiketten lezen wordt een automatisme, (een deel van) je eigen huis wordt glutenvrij en dus 'veilig' en met een beetje geluk worden familie en vrienden ook bedacht op kruisbesmetting, zodat je ook buitenshuis niet altijd super waakzaam hoeft te zijn, en denken ze aan het kopen van een gebakje of lekkere koek voor jou als ze hun verjaardag vieren. En dan ontdek je dat dat leuke eetcafé glutenvrije broodjes op de kaart heeft staan en dat veel van je lievelingsgerechten, zoals risotto, kip madras, andijviestamppot en krieltjessalade, glutenvrij blijken te (kunnen) zijn. Komt dat even mooi uit!
De supermarkt

Veel supermarkten hebben tegenwoordig een afdeling met dieetproducten. Hoe uitgebreid het assortiment is, wisselt per keten en ook per vestiging. Over het algemeen heeft de Jumbo een groot assortiment speciale glutenvrije producten, zoals muesli, crackers en pasta. Ook de Albert Heijn heeft meestal flink wat producten liggen. Soms hebben supermarkten ook glutenvrije spullen in de diepvries.
Glutenvrije assortiment Jumbo Winssen:
Speciaalzaken
Veel producten, zoals groenten en fruit, maar ook rijst, aardappelen en melk, zijn van nature glutenvrij en kun je bij elke supermarkt kopen. Ook voor glutenvrije crackers, koekjes en broodjes kun je steeds vaker terecht bij de gewone supermarkt. Wanneer je wat meer keuze voor speciale glutenvrije producten wilt hebben, kun je naar een biologische supermarkt gaan, zoals Ekoplaza, of je gaat naar De Tuinen. Daar zul je een uitgebreid glutenvrij assortiment aantreffen. Ook zijn er webshops waar je kunt kiezen uit een enorm assortiment glutenvrije producten.
Je hoeft geen brood te eten
Veel producten die speciaal geproduceerd worden voor het glutenvrije dieet zijn wel lekker. Glutenvrij brood eten vraagt echter om een grote omschakeling. Van de eerste hap glutenvrij brood worden verse coeliaken meestal verdrietig, omdat het lang niet zo lekker smaakt als gewoon brood. Vaak is het ronduit vies, omdat het droog is en de structuur afwijkt van normaal brood. Als je langer glutenvrij eet, ga je verschillende soorten brood proberen en ontdek je vanzelf welk merk je wel lekker vindt of je bakt je eigen brood. Als beginnende glutenvrije eter is de zoektocht naar eten al groot genoeg, zonder de extra taak om lekker brood te vinden. Daarom zou ik je aanraden om in het begin brood te laten staan. Het is typisch Nederlands om te ontbijten en lunchen met brood, maar dat is absoluut niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld ontbijten met melk of yoghurt en glutenvrije muesli of fruit of je maakt een bord glutenvrije pap. Als lunch kun je een salade eten en die hoeft echt niet alleen uit groenvoer te bestaan, want je kunt er krieltjes, glutenvrije pasta of quinoa (met glutenvrij label!) doorheen doen. Ook kun je voor het diner wat extra's koken, zodat je het de volgende dag als (warme) lunch op kunt eten. En wat dacht je van het bakken van glutenvrije pannenkoeken? Ook zijn er veel soorten glutenvrije crackers op de markt en kun je rijstwafels en maiswafels eten. Kortom: er zijn genoeg dingen die je kunt eten, als je even geen brood eet.
Koop wat lekkers!
Welk advies heeft jou het meest geholpen, toen jij net glutenvrij ging eten? Ik lees het graag in een reactie hieronder!
Dit is de lijst van de deelnemende blogs van deze maand:
Mijn dochter eet glutenvrij. De tip die ik als moeder het beste vind waren toch wel de verschillende websites waar je informatie en recepten vandaan kunt halen in combinatie met etiketten leren lezen.
BeantwoordenVerwijderenDat is helemaal waar. Ik kom vaak op www.coaliakieforum.nl en op het Facebook Coeliakie Forum. Alle vragen die je hebt, worden beantwoord en er komen veel goede recepten voorbij.
VerwijderenEen mooie aanvulling op mijn blog!
Wat een mooi en uitgebreid antwoord op die moeilijke vraag!
BeantwoordenVerwijderenIk ga mijn 'eerste hulp bij coeliakie' aanpassen en alle tips er bij zetten.
Duidelijke blog! En wat heeft jouw Jumbo veel glutenvrij, het is dat Winssen wel heel erg uit de buurt ligt ...
BeantwoordenVerwijderenIk ga graag uit eten, je merkt duidelijk verschil met een aantal jaren geleden vwb de naamsbekendheid van 'glutenvrij'. Maar om duidelijk te maken dat ik niet zomaar een dieet volg zeg ik altijd heel duidelijk dat ik glutenvrij MOET eten en dat ze dus niet alleen op ingrediënten maar ook op kruisbesmetting MOETEN letten.
Dat is een goede aanvulling. Ik benadruk dat ook altijd, om te voorkomen dat ze me behandelen als iemand die met de 'hype' meedoet.
VerwijderenIk kwam laatst voor het eerst bij deze Jumbo en was aangenaam verrast! Daarom heb ik ook foto's gemaakt (om door te sturen aan een kennis die in de buurt woont).