woensdag 19 november 2014

Gastblog door Martin: Foodtrip Parijs

Wat doe je als je 24 uur in Parijs bent en je hebt geen zin in de Eiffeltoren, Sacre Coeur of het Louvre ? Eten! Afgelopen herfstvakantie was ik met mijn gezin eindelijk weer eens in Parijs. Al was het voor nog geen dag. Geïnspireerd door blogs van davidlebovitz, glutenfreemom en glutenfreeblog.com hebben we alle reserves en vooroordelen over Frankrijk als ‘’moeilijk’’ glutenvrij land overboord gegooid en een paar keer uit eten gegaan. En wat was het heerlijk.
Met een hotel in de Marais zonder aangevraagd GV ontbijt (La bretonnerie, aanrader) is Café Pinson een prima tentje in de buurt om met heerlijke koffie, muesli en madeleines de dag op zijn Frans te beginnen. Pinson heeft een hoog vega en bio gehalte, huiskamersfeer inclusief kinderstoel en prettig personeel met veel kennis over glutenvrije en lactosevrije mogelijkheden.
Overspoeld door alle positieve reacties op de coeliakie fora zijn we rond lunchtijd naar het Canal Saint Martin gegaan, waar in een zijstraat Helmut Newcake zit. Wat ons betreft een mustgo als je in Parijs bent. Helmut Newcake is de eerste 100% glutenvrije patisserie in Parijs waar je niet alleen oogstrelende gebakjes kan kopen maar ook erg lekker kan lunchen. En echt alles is GV. Jammer dat er na een cheeseburger, pastasalade, citroentaartje en kaneelcake geen gaatje meer was voor de curry met hete kip.. deze hebben we daarom maar meegenomen voor onderweg. 


Als je rondwandelt door Parijs, even wat wil eten maar geen zin hebt om weer een (kostbaar) restaurant of lunchroom in te gaan, dan biedt Naturalia uitkomst. Dit is een keten natuur/bio winkels die op veel plekken in de stad gevestigd is. Ze zijn te herkennen aan een rode gevel en volgens de website zijn er zeker 30 alleen al in Parijs. Qua assortiment lijkt het op de Ekoplaza, dus een koekje of een voorverpakt broodje en fruit is er te krijgen.
Tja en dan ben je ’s avonds moegewandeld (maar erg voldaan) en heb je eigenlijk geen zin meer om weer de metro te pakken naar die andere hotspot Noglu. Wat doe je dan. Normaal neem ik in Nederland 0% risico als het gaat om uit eten, maar dit keer heb ik de hoteleigenaresse om advies gevraagd waar je goed/makkelijk kan eten in de buurt, zonder te benoemen dat het geschikt moet zijn voor coeliaken. Zo zijn we met ‘fingers crossed’ om de hoek in restaurant Les Philosophes beland, een typische Franse bistro waar naast ladingen toeristen ook veel locals eten. De kaart heeft een aantal ‘veilige’ gerechten, maar je moet hier wel alert zijn op contaminatie want je niet glutenvrije tafelgenoot krijgt zonder te vragen een mandje stokbrood. De zalm van de grill, warme groenten en een goed glas wijn hebben gelukkig geen problemen opgeleverd. Ook hier had ik het idee dat de ober ondanks de taalbarrière bekend was met het glutenvrije dieet.

Naast Noglu is er nog een ander eettentje dat we helaas niet meer hebben aangedaan: Biosphère Café. Dit is een GV crêperie waar je ook verse baguettes, pizza, creamy soepen, quiches, macarons en gebak kan krijgen... en alles wordt er zelf gemaakt. Een dag uit eten in Parijs is in positieve zin anders dan we ons hadden voorgesteld en 100% meegevallen. 24 uur is veel te kort om een goed beeld te krijgen van de glutenvrije mogelijkheden in de stad. Maar wat bij ons zeker is blijven hangen, is dat het een trend is om er gezond en organic te eten. Veel nieuwe restaurants, lunchrooms en koffietentjes spelen hier op in. Dit maakt het leven voor mensen met dieetwensen weer wat aangenamer in de Franse hoofdstad.

Bon Voyage, Martin.

1 opmerking:

  1. Hoi Martin,

    Wat vond ik het leuk om je verhaal te lezen! Heerlijk als alles zo goed gaat, ik ben dol op positieve ervaringen. Leuk geschreven ook, dank je wel!

    Groetjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen