maandag 16 februari 2015

Glutenvrij in Perth

Na mijn deelname aan de Australian Open in Melbourne, ben ik vijf dagen op vakantie geweest in Perth. Ik verbleef bij een kennis en koken deden we meerdere keren zelf. Voor de lunch nam ik meestal brood mee vanuit huis. Boodschappen doen bij de supermarkt in Perth gaat prima.
Op mijn eerste avond in Perth, werd ik meegenomen een wedstrijd van het baseball team Perth Heat. Mijn kennis zou daar een pizza kopen en voor mij namen we wat mee vanuit huis. Ik was na het eten wel benieuwd of er iets zou zijn dat ik kon eten, dus ik ging op onderzoek uit (ook of voornamelijk omdat de baseball wedstrijd niet zo boeiend was). Ik zag een bord dat verwees naar de ijswagen een eind verderop. Er stond op dat ze gluten- en lactosevrije dingen hadden. De pizzawagen was natuurlijk niet besteed aan mij. Ook de permanente kiosk liet ik links (of nou ja, rechts) liggen. Er was een kraam waar ze onder andere rijst, kip, maiskolven en tortilla's verkochten. Ik informeerde naar de mogelijkheden en kreeg een stukje kip te proeven. Erg lekker! Maar ja, ik had al gegeten en een bord met rijst en kip zou wat veel van het goede zijn. Ik ging voor een maiskolf. Ik blijf het leuk vinden als ik zomaar iets kan eten ergens!

We zijn een keer uit eten geweest. Dat was bij Tamarind Asian Cuisine. De glutenvrije gerechten stonden op de gewone menukaart aangegeven. Ik denk dat zo'n 95% van de menukaart glutenvrij was! Zelfs de wonton. Ik kon me dat niet voorstellen en vroeg de serveerster of ze het na wilde vragen in de keuken. Het bleek echt glutenvrij te zijn en aangezien ik zoiets nooit kan bestellen in een restaurant, werd dat mijn voorafje. Mijn kennis en ik deelden alle gerechten, dus we konden genieten van veel verschillende dingen. Het was hartstikke lekker en ook nog eens schappelijk geprijsd. Een aanrader dus!

Perth heeft een heel groot park: Kings Park. In dat park zitten meerdere restaurants. Ik ben wat wezen drinken bij Zamia Cafe. Op de toonbank stonden meerdere potten met koeken. In een pot zaten per stuk verpakte glutenvrije koeken. In de vitrine stonden allerlei soorten gebak. Bij een stuk of zes soorten stond dat het glutenvrij was. Vanwege alle suiker, was het niks voor mij, maar toen zag ik de "vegan slice". Alle ingrediënten stonden erbij en er zat nauwelijks suiker in. Ik wilde hem dus graag eten, maar maakte me wel zorgen om mogelijke kruisbesmetting. Ik legde uit dat ik écht niet tegen gluten kan en de bediening liet me weten dat al het glutenvrije gebak in een apart gedeelte van de keuken bereid werden. Ook werden de cakejes met een andere tang (waar Gluten Free op stond) uit de vitrine gehaald. Ik durfde het aan en terecht, want ik heb nergens last van gekregen.

Ook 'op straat' kun je goed aan glutenvrije dingen komen. Op het centraal station liep ik langs een kiosk en daar stond "Now available: gluten free sandwiches". In de Perth Mint (museum over goud en munterij) zit een restaurantje en daar verkochten ze onder andere gluten free banana bread, gebak en fruitsalade. In de kelder van het winkelcentrum zat een food court en daar stond ik naast de macaron shop te wachten op mijn kennis. Mij werd daar wat aangeboden om te proeven. Ik vertelde dat ik glutenvrij en melkvrij moet eten. Wat bleek: alle macarons waren glutenvrij en twee soorten ook melkvrij. Ik vond het stukje mierzoet, want ik ben al die suikers niet gewend, maar het was wel leuk om zomaar wat te mogen pakken.
Het is trouwens niet zo dat je echt overal glutenvrij gebak kunt krijgen. In het restaurant van het scheepvaartmuseum in de haven vroeg ik of ze glutenvrij gebak hadden, maar dat hadden ze niet (meer). Er was zelfs geen fruit te krijgen! Gelukkig had ik een reep bij me voor de trek. Ik zorg toch altijd voor mijn eigen eten.

Glutenvrij in Perth is prima te doen!

Groetjes Marjolein

1 opmerking:

  1. Dat klinkt allemaal goed geregeld daar in Perth. Heerlijk dat je naast het tennissen dan ook nog even lekker kunt genieten van de plek waar je bent.

    BeantwoordenVerwijderen