donderdag 3 oktober 2013

Bepaald geen veelbelovende start..

Deze week speel ik voor het eerst een toernooi in het plaatsje Rue, in Frankrijk. Dit plaatsje ligt vlakbij de kust en het was slechts iets meer dan vier uur rijden. Het is de eerste keer dat ik hier speel. Het is een toernooi waar maar weinig spelers aan deel mogen nemen (maximaal 8 dames en 8 heren en een juniorentoernooi). We verblijven in huisjes op een vakantiepark in de buurt. Op het tennispark is maar één wedstrijdbaan waar de dames en heren op spelen, maar omdat we met maar weinig spelers zijn, gaat dat prima.

Ik ben gistermiddag aangekomen. Ik checkte bij de wedstrijdleiding of er tegemoet gekomen kon worden aan mijn dieetwensen en mij werd verteld dat dat inderdaad kon. De lunch en het avondeten worden elke dag geserveerd op het tennispark. Ik sprak in de middag met de kok en hij vertelde me dat het menu elke keer aangepast zou worden voor mij, zodat ik ook kon eten. Om 19.30 uur zouden we het avondeten krijgen, wat voor Fransen misschien redelijk vroeg is, maar voor mij aardig laat. Ik had er wel op gerekend en om 16 uur nog aardig wat gegeten. Als voorafje werd er brood op tafel gezet, maar daar had ik natuurlijk niks aan. Daarna volgden er bordjes salade. Ik kreeg een zeer karig bordje: alleen een tomaat, een blaadje sla en een paar snippertjes ui. Ik begreep dat ik niet alles van de anderen kon eten (er zat iets bij wat op rijstsalade met saus leek en couscous of zo), maar waarom kreeg ik geen bietjes en worteltjes? Ach, het zou vast wel goed komen met het hoofdgerecht. Iedereen kon kiezen uit beef, veal of turkey. Ik kon niks kiezen, mij werd verteld dat ik iets anders zou krijgen. Na een hele tijd wachten kregen we ons eten. De anderen kregen biefstuk met heel veel pasta (zonder saus, gekke Fransen). Ik kreeg even later een bord met rijst, prei en turkey. Ik vond het naar boter smaken en ging naar de keuken. De boel bleek inderdaad overgoten te zijn met boter, terwijl ik duidelijk had gezegd dat ik geen gluten, zuivel en champignons kan eten. De kok vertelde dat hij iets anders ging maken. Ik zei dat ik biefstuk wilde eten, dat leek me lekkerder dan de kalkoen en ik had er ook wat meer vertrouwen in. Een tijd later kreeg ik een bord met witte rijst en biefstuk. Het was ondertussen al 21 uur en ik was echt flauw van de honger. Ik heb de boel naar binnen gelepeld, maar de kale rijst was wel heel erg saai. Een teleurstellende avond dus en het heeft me absoluut niet gerust gesteld voor de volgende maaltijden. Toen ik terugkwam in ons huisje heb ik nog wat extra gegeten, want ik zat absoluut niet vol na de rijst en biefstuk. Het toetje moest ik namelijk ook al aan mij voorbij laten gaan...

We zitten hier in een huisje met eigen keuken en ik had voor de zekerheid een pak cornflakes en kokos/rijstmelk meegenomen. Toch wilde ik net als de anderen in het restaurant gaan ontbijten. Wie weet lag er wel wat voor mij! Glutenvrij brood hadden ze helaas niet, maar op de tafel met biologische ontbijtproducten vond ik gelukkig een rol rijstwafels en een rol maiswafels. Aangevuld met jam, ketchup en gekookte eieren had ik toch nog een aardig ontbijt.

Op het tennispark aangekomen, vertelde ik iemand van de toernooiorganisatie dat het avondeten de vorige avond teleurstellend was verlopen. Toen het lunchtijd was, kwam hij naar me toe met de vraag of ik al wilde lunchen en of rijst en biefstuk goed zouden zijn. Ik heb toen maar "ja" gezegd... Ik kreeg inderdaad het volgende te eten:
Weinig inspirerend, nietwaar? Gelukkig had ik dit al voorzien. De ketchup op het tennispark was niet glutenvrij, maar bij het ontbijt wel. Daarom had ik wat extra zakjes meegenomen en nu kon ik de rijst wat meer smaak geven. Alle anderen kregen een lunch die uit drie gangen bestond en waar wél veel zorg aan was besteed. Ik weet dat het in Frankrijk minder gemakkelijk gaat met glutenvrij eten dan in veel andere landen, maar het blijft toch teleurstellend als het bevestigd wordt.

Na deze drie maaltijden heb ik moeten concluderen dat mijn voeding hier zeer weinig vezels bevat. Daarom is het zaak om vooral veel fruit te eten, want uit de rijstwafels en rijst kan ik de vezels niet halen en met groenten is het ook teleurstellend gesteld. 

Op loopafstand van het tennispark zit een Carrefour. Hier ben ik op zoek gegaan naar gezonde en lekkere (bij voorkeur biologische) producten om mee naar huis te nemen. Ik heb onder andere twee pakken groentesoep gekocht en chips gemaakt van rode aardappelen en van plantains. Het glutenvrije schap bevatte bijna niks, maar ik scoorde er rijstwafels met chocolade, voor de lekkere trek! Ik snoep nauwelijks, maar voor pure chocolade maak ik soms een uitzondering. Zeker als het eten in het buitenland zo tegenvalt, dan mag ik van mezelf wel wat lekkers kopen. Bij het brood vond ik glutenvrije croissantjes en casinobrood van het huismerk van Carrefour. Ik denk dat ik de boterhammen morgen meeneem naar het ontbijt!
De croissantjes en het brood waren niet duur en behalve glutenvrij ook lactosevrij. Helaas bevatten deze boterhammen ook nauwelijks vezels, met maiszetmeel als hoofdingrediënt. Toch lijkt het me een lekkere aanvulling op de rijstwafels bij het ontbijt.

Deze blog met mijn belevingen van de afgelopen 24 uur is een stuk langer geworden dan ik had verwacht! Als er de komende dagen nog leuke of minder leuke dingen gebeuren op het gebied van eten, zal ik het plaatsen in een volgend bericht.

Groetjes Marjolein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten